REGION PIEMONTE

Nord-Italia

I øst ligger den store Po-sletten med de store rismarkene, og bak den har du de fruktbare høydedragene Langhe og Monferrato som er bemerkelsesverdige på grunn av maleriske landsbyer og god vin. Terrenget er meget kupert med et kalk og leirholdig jordsmonn. Det er svært vakkert her, med et grønt bølgete landskap med åser og små daler. Piemonte er et av Italias rikeste områder, og her finner du de beste og dyreste trøflene i Europa og den kjente sjokoladefabrikken Ferrero Rocher ligger i Alba.

Her i Piemonte finner du også noen av de beste skistedene i Italia.

I Piemonte ble det snakket fransk helt fram til slutten av det 19 århundre, og enda snakker mange i den eldre garde den piemontesiske dialekten, som ligner mye på fransk.

Monferrato, Langhe og Roero i Piemonte ble med på UNESCOs liste over Verdensarvsteder 22. juni 2014

Den 22. juni 2014 besluttet verdensarvkomiteen av UNESCO å legge Piemontes vinområder i Langhe, Roero og Monferrato til i listen over verdens kulturarv – World Heritage List. Den nye Unesco området har et areal på over 10.000 hektar vinmark og omfatter 29 kommuner i de tre provinsene Cuneo, Asti og Alessandria. Fredningen omfatter seks separate soner inkludert Grinzane Cavour slottet og fem områder med enestående landskap og særpreget vin: Langhe-åsene i Barolo, Barbarescos åser, Nizza Monferrato for sin Barbera produksjon, Canelli for sin Asti Spumante musserende vin og Monferrato for sin «infernots» (karakteristiske jordiske vinkjellere).

Regionen har en historie med vinlaging som går tilbake til pre-romersk tid. Ifølge Piemontes søknad om Unescos liste, ble den avgjørende «fremragende universell verdi» (ouv) foreslått representert med «de etablerte kulturen vin og den ekstraordinære landskap formet av menneskelig arbeidskraft knyttet til drue voksende og vinproduksjon.»

Sonen omfatter mer enn 10.000 hektar (25 000 dekar) av land og 29 byer og landsbyer, de fleste av dem var involvert i vinproduksjon. Børsnoteringen er tildelt så mye for historien og kulturen i sin vinproduksjon som for sin landlige landskapet, arkitektur og historiske bygninger. Samspillet mellom menneske og natur er også sitert.

Å være på UNESCOs verdensarvliste gir ikke bare global anerkjennelse for en regionens kultur, men ekstra beskyttelse mot utviklere, og gir et løft til turismen.

INNBYGGERTALL

Region: 4.375.865 (2018)
Torino: 882.523 (2018)
Areal: 25.400 km²
Provinser: 8
Kommuner: 1.182
Innb. pr. km²: 172

Close Panel
en_USEnglish
sv_SESwedish en_USEnglish