MAT & VIN I PIEMONTE

Piemonte er et av Italias beste vinområder. Regionen er også viden kjent for sitt gode kjøkken.

DET PIEMONTESISKE KJØKKEN

To viktige grunner for å dra til Piemonte på ferie, må vel være maten og vinen. De beste restaurantene i Italia finnes i Piemonte. Her er det flere restauranter med stjerne i Michelin. Det bugner imidlertid også av andre gode restauranter i alle prisklasser. De lokale, gjerne familiedrevne spisestedene lokker hver helg til seg matelskere inn til Piemonte hvor de henriver seg til den gode maten og de nydelige vinene. Skal du spise ute lørdag eller søndag, må du gjerne bestille bord.

En typisk italiensk lunsj eller middagsmåltid starter gjerne med flere antipasto (forretter). Alle serveres enkeltvis og spises en for en. Deretter kommer primi, som gjerne består av pasta og risotto. Før desserten får man secondo, som er hovedretten. Til sist kan du velge mellom et utall av fremragende lokale oster.

Dessertelskere er også i de beste hender. Under hele måltidet blir du påpasselig bevertet med tilhørende viner. Disse i og for seg, er et kapittel for seg selv. Helt til slutt serveres caffe (espresso) og gjerne en lokal grappa.

Har spisestedet meny, kan du selvfølgelig fritt velge å hoppe over noe og bare bestille hovedrett og dessert. Enkelte steder har de ikke meny, men de har »dagens». Disse menyene er ofte tilpasset sesongens grønnsaker. Hvis man velger en lunsj bestående av flere retter, droppes som regel middagen om kvelden. Lunsj serveres mellom 12.00 og 14.00 og middag sjelden før etter 20.00. Du får gjerne et 3-4 retters måltid for ca. 35 – 40.- euro inkl. vin. Det er ikke vanlig å gi tips, da det som oftest er medregnet en fast «coperto» per person.

MAT OG  TRADISJONER

Et måltid ute på byen i Piemonte og Italia ellers fortoner seg noe annerledes enn hva vi er vant til i Norge. I Italia er det lunsj eller middag som er dagens hovedmåltid. De som drar på jobb starter gjerne dagen med «frokost» på bar. Den består gjerne av en brioche og en «kaffe normale» (espresso) eller i 6-7 tiden om morgenen. Og da selvfølgelig stående ved disken, og gjerne i en heftig, engasjerende, høylytt diskusjon med de andre rundt bardisken.

GASTRONOMISK ORDLISTE

Et italiensk måltid består gjerne av flere retter, og her kommer en gastronomisk ordliste:

Antipasti: Liten forrett.

Primi: Servers før hovedrett, som regel pasta, suppe eller risotto.

Secondo: Hovedretten. Kjøtt eller fisk. Til hovedretten serveres det vanligvis en siderett (contorno) bestående av poteter, grønnsaker eller salat.

Dolce: Dessert. Tradisjonen med dessert, kaffe og Cognac eksisterer ikke her. Her får du kaffe servert til slutt, og gjerne med en liten grappa. Hvis du vil ha «norsk» kaffe ber du om en «kaffe americano», det er nok det nærmeste du kommer.

Poteter og salat er ikke standard tilbehør til middagen, det finner du på menyen under «contorni» og må som regel bestilles i tillegg.

APERITIVO

De fleste barer og kafeer byr sine gjester på aperitivo (aperitif)

Ved kjøp av drinker eller vin i lunsjtiden og før middag mellom ca kl. 18.00 og 20.00 får man ofte servert små tapasretter (fingermat) enten i form av en buffé ved bardisken, eller det blir servert ved bordet. Som regel tar de seg ikke betalt for dett og det inngår i prisen for drikke. Så ikke bli overrasket om du blir overøst med herlige tapasretter uten at du en gang har bedt om det.

VINSMAKING PÅ KOOPERATIVET

Nesten hver eneste lille by har sitt eget kooperativ for vinproduksjon. Her leverer vinbønder som ikke produserer egen vin sine råvarer. Her produseres flere typer vin, og også hverdagsvin. Et av våre favorittutsalg er kooperativet i Vinchio Vaglio Serra. De tar dette meget seriøst, og har etter hvert kommet frem med flere gode viner. De er til og med nevnt i flere fagtidsskrifter, og det sier ikke lite.

FRA DRUEMOST TIL GRAPPA

I Piemonte produseres også den kjente nasjonale drikken Grappa. Denne produseres på drueskall og kjerner etter at dette er ferdig gjæret. Mange sammenligner grappaen med «hjemmebrent», men hvis du legger i noen kroner og kjøper en som har ligget på eikefat, får du en grappa som er på høyde smaksmessig som en god Cognac. Det er mange produsenter i området, og en av de store her i Nizzaområdet er Distillerie Berta. De har flyttet ut fra byen og bygget et stort anlegg like ved byen Mombaruzzo. Her er det anledning til å bli guidet gjennom produksjonen. Like så er det mulig å prøvesmake og kjøpe med seg både flasker og grappaglass hjem. Kanskje noe for deg?

ENOTECA

Det er vel verdt å besøke et  enoteca når du er her i området. Her er mange viner fra ulike produsenter samlet. Dette er en god måte å få smake ulike viner. Prisene er stort sett heller ikke nevneverdig høyere enn om man kjøper vinen på de enkelte vingårdene. Det er ikke bare vin du får kjøpt, men også lokale produserte syltetøy for å ha til ost, balsamico eddiker og olivenoljer.

De regionale enotecene har viner fra sine definerte områder.

L’Enoteca Regionale del Barolo ♦ L’Enoteca Regionale del Roero ♦ L’Enoteca di Canelli e dell’Astesana del Canelli ♦ L’Enoteca regionale di Nizza – del Nizza

ET ELDORADO FOR VIN OG MATGLADE

Piemonte kjent i hele verden for sin vinproduksjon, og mer enn 90% av de produserte vinene har staten gjort til et beskyttet varemerke (DOC og DOCG). Denne regionen produserer noen av Italias mest berømte viner, fra edle, tanninrike rødviner som Barolo og Barbaresco. Av andre ypperlige rødviner kan nevnes Barbera, Dolcetto, Gattinara og Ghemme. Av hvite kan vi nevne druen Moscato som benyttes i Asti Spumatne og Moscato d`Asti. Noen av verdens aller beste viner; enkle, delikate, komplekse, eksklusive, her finner du et stort register.

Canelli startet Italias første produksjon av Spumante Metodo Classico, som er italienerens «champagne».

MAT & VIN - GALLERI

Close Panel
sv_SESwedish